Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Do you like the Greece?

     Βολτάρουν στην Ακρόπολη, δοκιμάζουν μουσακά στην Πλάκα και χαζεύουν τις βιτρίνες στην Ερμού. Συναντήσαμε ξένους τουρίστες που αψήφησαν ταξιδιωτικές οδηγίες και προειδοποιήσεις και ακούσαμε τη γνώμη τους για τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε αλλά και γιατί θα έπρεπε να βάλουμε τελεφερίκ στην Ακρόπολη.
       Μεσημέρι Πέμπτης 3 Ιουνίου και στην πλατεία Μοναστηρακίου μόλις έχουν φτάσει πέντε εκδρομικά πούλμαν. Χαμογελαστοί τουρίστες κατεβαίνουν, φορώντας τα χαρακτηριστικά σανδάλια τους, τα φολκλόρ μπλουζάκια με το σύνθημα «Ι love Greece» και τις φωτογραφικές μηχανές κρεμασμένες στον λαιμό. Οι ξεναγοί τούς δίνουν οδηγίες και συνιστούν να είναι προσεκτικοί με τις αποσκευές τους. Έχουν τρεις ώρες στη διάθεσή τους, για να περιηγηθούν στην Αθήνα. Μετά, πρέπει να επιστρέψουν στο κρουαζιερόπλοιο και να σαλπάρουν για τις Δαλματικές Ακτές. 
       Όταν ακολουθείς ομαδικά προγράμματα, δεν μπορείς να συλλάβεις το πραγματικό πνεύμα μιας πόλης» μας λέει 58χρονος Σαρζ Μουτ από τον Καναδά, ο οποίος αποφασίζει να εγκαταλείψει το γκρουπ και να περιηγηθεί μόνος του στην πόλη. «Είμαι λίγη ώρα στην Αθήνα και αυτό που έχω δει, σε γενικές γραμμές, μου αρέσει. Η Ελλάδα δεν δίνει την εντύπωση μιας χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τα καφέ είναι γεμάτα κόσμο, οι γυναίκες είναι καλοντυμένες, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους πανάκριβα. Ένα είναι σίγουρο, θα επιστρέψω ξανά για τη δω ως ταξιδιώτης και όχι ως τουρίστας.

      Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Athen Style Ηostel, καταφθάνει μια παρέα νεαρών οι οποίοι είναι φορτωμένοι με τεράστιους ταξιδιωτικούς σάκους, ενώ στην ταράτσα του, με θέα στην Ακρόπολη, μια άλλη παρέα απολαμβάνει την μπίρα της. «Είμαστε Γερμανοί και η απόφασή μας να έρθουμε εφέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα μάλλον δεν ήταν και ιδιαίτερα σοφή» μας λένε με παράπονο. «Οι περισσότεροι Έληνες στον δρόμο, μόλις καταλάβουν την καταγωγή μας, μας βλέπουν με μισό μάτι, λες και φταίμε εμείς για την οικονομική κρίση».

     Η βόλτα μας συνεχίζεται στα τουριστικά σοκάκια της Πλάκας. Αρχαιοελληνικά αέρινα φορέματα, σταντ γεμάτα καρτ ποστάλ, απομιμήσεις αρχαιοελληνικών αγγείων και εστιατόρια με ονόματα ολύμπιων θεών μαρτυρούν ότι το τρίπτυχο «mousaka, sirtaki, tzatziki» καλά κρατεί. Το ίδιο και ο μύθος που αναφέρεται στο ελληνικό καμάκι – σε νέα, βεβαίως, έκδοση με αποτριχωμένο στήθος –, όπως μας λένε και η Ασλεϊ, η Σάρα και η Σοφία, τρεις 20χρονες Αμερικανίδες, άρτι αφιχθείσες από τη Μύκονο. «Πριν από δύο ημέρες γυρίσαμε από το νησί. Το πάρτι εκεί δεν σταματάει πότε. Οι Έλληνες είναι αναμφισβήτητα οι πιο ωραίοι άνδρες στην Ευρώπη. Τους αρέσει πολύ το φλερτ και θα φύγουμε για την Αμερική, έχοντας ανταλλάξει e-mail με πολλά αγόρια» μας λένε. Ωστόσο, μια παρέα Ιταλών που συναντάμε στο Ηρώδειο φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη, όσον αφορά τις Ελληνίδες. «Είναι πολύ όμορφες και περιποιημένες, αλλά πολύ ακατάδεκτες. Θες να τους κεράσεις ένα ποτό και ούτε που γυρίζουν να σε κοιτάξουν». 

     Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και, αν κρίνουμε από τις εκφράσεις των περισσοτέρων, ο αρχιτεκτονικά σύγχρονος σχεδιασμός του εντυπωσιάζει. Χιλιάδες άνθρωποι φωτογραφίζονται μπροστά στην είσοδο, αγχωμένοι ξεναγοί προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα γκρουπ τους, ενώ το τουριστικό τρενάκι κάνει την καθιερωμένη στάση του μπροστά στην είσοδο. «Το νέο μουσείο είναι καταπληκτικό. Εχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην παρουσίαση των εκθεμάτων, ενώ τα βίντεο τα εξηγούν όλα αναλυτικά» αναφέρει ο Ινδός Φρίκα Μαχμάντ, ο οποίος μόλις έχει ολοκληρώσει την περιήγησή του. «Νομίζω ότι πλέον οι Βρετανοί δεν έχουν καμία δικαιολογία να μη θέλουν να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτό που με κούρασε, πάντως, ήταν η ανάβαση στον Βράχο της Ακρόπολης. Πιστεύω ότι θα ήταν μια πολύ σωστή απόφαση να έβαζαν ένα τελεφερίκ».
       Η κατασκευή τελεφερίκ στην Ακρόπολη φαίνεται να είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον Ντιμίτρι και την Αλεξάντρα από τη Λευκορωσία, οι οποίοι αντιμετώπισαν πολύ σοβαρότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. «Ένα ταξίδι στην Αθήνα ήταν πάντα όνειρο ζωής και τελικά κατέληξε να γίνει εφιάλτης. Κατ’ αρχάς ο ταξιτζής που μας παρέλαβε από τον αεροδρόμιο μας χρέωσε 80 ευρώ, για να μας φέρει στο ξενοδοχείο μας στην Πλάκα. Όταν αρνηθήκαμε να τον πληρώσουμε, μας απείλησε ότι δεν θα μας έδινε τις αποσκευές μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγο προτού μπούμε στο ξενοδοχείο, μας λήστεψαν». 

     Τελευταίος σταθμός η πολυσύχναστη Ερμού, όπου τουρίστες προσπαθούν να ανακαλύψουν τη διαφορά των ελληνικών καταστημάτων από αυτά της πατρίδας τους. «Είχα ακούσει ότι η Αθήνα έχει πάντα ήλιο. Τις τελευταίες ημέρες βρέχει αρκετά. Οι τιμές γενικά είναι καλές και ίσως μόνο ο καφές είναι κάπως ακριβός» λέει η Αυστραλέζα Σαμ. «Προτού επισκεφθώ την Ελλάδα, είχα πολλές επιφυλάξεις. Μάλιστα, όταν άκουσα ότι σημειώθηκαν τρεις θάνατοι στις διαδηλώσεις, ήμουν έτοιμη να ακυρώσω το ταξίδι. Ευτυχώς που δεν το έκανα, επειδή η Αθήνα είναι μια πολύ ασφαλής πόλη. Σε κάθε δρόμο βλέπεις και έναν αστυνομικό. Πιστεύω ότι οι τουρίστες θα αψηφήσουν τον φόβο τους και θα την επισκεφθούν».
       Πράγματι, τα πρώτα δείγματα από την τουριστική κίνηση φαίνονται θετικά και μάλιστα οι αναζητήσεις στο Google που αφορούν παροχή τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 160%. Ας ελπίσουμε ότι ο ξένιος Ζευς θα μιλήσει μέσα μας και ότι οι τουρίστες θα φύγουν ευχαριστημένοι, για να μας επισκεφθούν ξανά και του χρόνου. 

Της Έρης Βαρδάκη

  Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino, τεύχος 504, σελ. 32-36, 13/06/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια :