Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !

      Οι τράπεζες για άλλους πολίτες είναι ο παράδεισος, για άλλους όμως είναι η κόλαση. Πολλοί είναι εκείνοι που χάρη σε ένα δάνειο που πήραν από τράπεζα απέκτησαν το δικό τους σπίτι ή έστησαν μια επιτυχημένη επιχείρηση. Υπάρχουν όμως και άλλοι που βλέπουν τους τραπεζίτες σαν στυγνούς τοκογλύφους.
     Η αλήθεια είναι όπως πάντα κάπου στη μέση. Οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος. ΔΕΝ είναι ιδρύματα φιλανθρωπικά. Φροντίζουν όσο μπορούν το συμφέρον τους, όντας συχνά σκληρές στις συναλλαγές με τους πελάτες τους.
   Σε άλλες εποχές, λόγω των νομισματικών περιορισμών και των αυστηρών κανόνων που ίσχυαν για τις συναλλαγές εταιρειών ή ατόμων με τις τράπεζες, η χρηματοδότηση λ.χ. του εμπορίου ήταν προβληματική, αν όχι αδύνατη. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι δεν επιτρεπόταν η αγορά αυτοκινήτου με δόσεις.Έπρεπε ο αγοραστής να καταβάλει ολόκληρο το τίμημα ή να κάνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι για να πετύχει κάποια χρηματοδότηση, συνήθως με τοκογλυφικό επιτόκιο. 


      Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση άλλαξε άρδην. Οι τράπεζες όχι μόνο απελευθερώθηκαν, αλλά άρχισαν και να προσκαλούν και να προκαλούν με συνεχείς διαφημίσεις υποψηφίους δανειολήπτες. Επινοήθηκαν ποικίλων ειδών και μορφών δάνεια και οι τράπεζες άνοιξαν τα χρηματοκιβώτιά τους στο κοινό. Ο εύκολος δανεισμός, χωρίς έλεγχο των δυνατοτήτων του δανειολήπτη να εξοφλήσει το εκάστοτε τοκοχρεολύσιο, οδήγησε στο σημερινό έμφραγμα. 

     Η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί η αδυναμία πλήθους νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες είναι η ορατή μύτη του παγόβουνου. Η κρίση αυτή δείχνει μικρό μέρος από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Και θέτει επί τάπητος το ζήτημα της συγχωνεύσεως τραπεζών, προκειμένου να προκύψουν ισχυρότεροι τραπεζικοί οργανισμοί, ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να συμβάλουν στην εφαρμογή μέτρων που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της χώρας.
    Οι έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Γνωρίζουν όμως ότι για να προχωρήσουν στη μία ή στην άλλη λύση χρειάζεται να εκφρασθεί η πολιτική βούληση της κυβερνήσεως.Έτσι όλοι περιμένουν την Απόφαση, πριν να είναι αργά.

Σταύρος Ψυχάρης 


www.tovima.gr (Κυριακή 11 Ιουλίου 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια :