Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Όµηροι (πάλι) τα µνηµεία !

       Με το κιάλι έβλεπαν την Ακρόπολη χθες το πρωί οι τουρίστες που αψήφησαν τη ζέστη και έφτασαν ώς τον Ιερό Βράχο. Η πόρτα έµεινε κλειστή, καθώς οι µόνιµοι αρχαιοφύλακες σε ένδειξη συµπαράστασης προς τους απλήρωτους συµβασιούχους προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας, από την αρχή της βάρδιας.
Αποτέλεσµα ήταν να δηµιουργηθεί χάος και εκνευρισµός έξω από την είσοδο του πρώτου σε επισκεψιµότητα αρχαιολογικού χώρου και µάλιστα µεσούσης της τουριστικής περιόδου. Οργισµένοι οι περισσότεροι επισκέπτες έφευγαν, καθώς δεν γινόταν σαφές στην αναρτηµένη ανακοίνωση πως ο χώρος θα λειτουργούσε µετά το µεσηµέρι.
       Λίγο µπλάνκο επιχείρησε να διορθώσει...
τα αδιόρθωτα. «Είκοσι χρόνια σχεδιάζαµε αυτό το ταξίδι. Ονειρευόµασταν να δούµε την Ακρόπολη και τελικά...», έλεγαν οργισµένοι η Ντέλα και ο Τζέιµς από το Λιντς της Βρετανίας.
    «Μας κρατάνε οµήρους. Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Αµερική», υποστήριζε ο 75χρονος Ντέιβιντ, Αµερικανός από την Ντεϊτόνα, ενώ η 20χρονη µουσικός Τζούλι από το Περθ της Αυστραλίας είπε: «Δεν είναι τρόπος διεκδίκησης αυτός να την πληρώνουν οι επισκέπτες».
       Αν και το υπουργείο Πολιτισµού επισήµως δεν πήρε θέση για τα όσα συνέβησαν χθες, πληροφορίες θέλουν το θέµα της πληρωµής 1.500 συµβασιούχων αρχαιοφυλάκων (εργάζονται άλλοι 1.500 µόνιµοι) να εξαρτάται πλέον από το υπουργείο Οικονοµικών. Απλήρωτο παραµένει περί το 90% των συµβασιούχων (οι υπόλοιποι πληρώνονται από προγράµµατα stage) από 3 έως 20 µήνες.

     Οσοι επισκέπτες είχαν υποµονή, περίµεναν στην ουρά, καθώς τα εκδοτήρια άνοιξαν µετά τις 12 µ. Αν και η στάση εργασίας αφορούσε µόνο την Αττική, τελικά από τα µεγάλης επισκεψιµότητας µνηµεία και µουσεία, κλειστό έµεινε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (άνοιξε µετά τις 12), ενώ ανοιχτά ήταν το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου. «Λυπούµαστε πολύ για την ταλαιπωρία, αλλά ήταν το έσχατο µέσο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος.
        «Η στάση εργασίας ήταν µια κίνηση ανθρωπιάς προς συναδέλφους που δεν πληρώνονται εδώ και 20 µήνες. Παράλληλα θέσαµε και δικά µας αιτήµατα όπως οι προσλήψεις και το επίδοµα νυχτοφυλάκων». Αρκετοί όµως δεν βλέπουν µόνο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον πίσω από τη στάση εργασίας - συµπαράσταση των µονίµων αρχαιοφυλάκων προς τους συµβασιούχους συναδέλφους τους. Και υποστηρίζουν πως το λουκέτο στην Ακρόπολη είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού, ώστε να συµπεριλάβει και τους αρχαιοφύλακες στο νοµοσχέδιο που προωθείται. Το οποίο εξαιρεί από το διάταγµα Παυλόπουλου (προέβλεπε πως οι συµβασιούχοι που έχουν εργαστεί επί 24µήνου δεν µπορούν να επαναπροσληφθούν στην ίδια θέση) αρχαιολόγους, συντηρητές, αναστηλωτές και εξειδικευµένους εργάτες ανασκαφών.

 Στο περίµενε η Δήλος!
    Θέµα έχει προκύψει στη Δήλο, όπου το µουσείο ανοίγει το µεσηµέρι, καθώς υπάρχει µόνον ένας µόνιµος φύλακας και τρεις συµβασιούχοι. Ο µόνιµος υπάλληλος µάλιστα έχει ζητήσει προ διετίας µετάθεση και έχει εγκριθεί, αλλά δεν µπορεί να µετακινηθεί καθώς δεν υπάρχει µόνιµος φύλακας να τον αντικαταστήσει. Και όλα αυτά ενώ σύµφωνα µε στελέχη του ΥΠΠΟΤ απαιτούνται 10 υπάλληλοι για να λειτουργεί µε ασφάλεια ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου την υψηλή τουριστική περίοδο.

Της Μαίρης Αδαµοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010/www.tovima.gr
 ΔΙΠΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Σκηνές από θέατρο του παραλόγου έζησε, ακόμη μία φορά, χθες η χώρα: εκατοντάδες τουρίστες, που ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια και πλήρωσαν αρκετά χρήματα για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να επισκεφθούν την Ακρόπολη- ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ασφαλώς δεν ανήκει σε κανέναν και δεν μπορεί να αποτελεί σκηνικό για καμία διεκδίκηση, ακόμη και για τις πλέον δίκαιες. Κι όμως, και πάλι χθες, το ιστορικό μνημείο ήταν αποκλεισμένο από απεργούς, εργαζομένους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο διαμαρτύρονταν επειδή εποχικοί οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Ετσι στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και την ώρα που η οικονομία μας έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, τους επισκέπτες, από κήρυκες και διαφημιστές των τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας, καταφέραμε να τους μετατρέψουμε σε αγανακτισμένους δυσφημιστές της.
         Ακριβώς όπως είχε γίνει και πριν από λίγες ημέρες με τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι και την απαγόρευση της αποβίβασης τουριστών οι οποίοι είχαν έρθει με κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά. Oι ευθύνεςγια αυτή την κατάσταση βαρύνουν κυρίως την πολιτεία, η οποία, εδώ και πολλά χρόνια, εφηύρε και συντηρεί το πρόβλημα με τους συμβασιούχους εργαζομένους και στους αρχαιολογικούς χώρους. Τους οποίους αφού προσλαμβάνει, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει, οδηγώντας τους σε κινητοποιήσεις όπως ο χθεσινός αποκλεισμός της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μερίδιο ευθύνης έχουν ασφαλώς και οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν κάποιον άλλο τρόπο διαμαρτυρίας, ώστε να μην την πληρώνουν οι τουρίστες που δεν φταίνε σε τίποτα. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας έχει πληγεί ήδη σημαντικά από την οικονομική κρίση. Κυβέρνηση και συμβασιούχοι οφείλουν να λύσουν πολιτισμένα τις διαφορές τους, προτού οι τουρίστες αναχωρήσουν για άλλες πολιτείες... 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 14 Ιουλίου 2010/www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :