Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Λας Βέγκας της Μεσογείου!


      ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να είναι η τέλεια καλοκαιρινή είδηση. Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε τη συναυλία που είχε προγραµµατίσει στην Κερύνεια. Εστω και µε καθυστέρηση µερικών εβδοµάδων, η λατίνα τραγουδίστρια και ηθοποιός αντελήφθη πως η Γη είναι τελικά στρογγυλή και πως η µισή Κύπρος είναι κατεχόµενη από τον τουρκικό στρατό εδώ και µερικές δεκαετίες. Αρα δεν προσφέρεται για σόου.
        ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ είναι η επιφανειακή πλευρά της όλης ιστορίας. Το θέµα δεν είναι ότι η JLo, ο σύζυγός της Μαρκ Αντονι και τα δύο παιδιά τους θα γιόρταζαν τα 41α γενέθλια της κυρίας σε ένα ξενοδοχείο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς, λες και επρόκειτο για ταινία του Χόλιγουντ µε ηρωίδα µια ονειροπόλο καµαριέρα που γίνεται σταρ. Αλλά ότι τα Κατεχόµενα πλασάρονται ως Λας Βέγκας της Μεσογείου, µε καζίνα, θέρετρα και πολλά υποσχόµενο «real estate». Δεν είναι τυχαίο ότι η Λόπεζ – που δεν φηµίζεται για τις γνώσεις της σε θέµατα διεθνούς πολιτικής – και οι κολλητοί τους δεν κατάλαβαν τη διαφορά µε την πρώτη.
         ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι πως και το Λας Βέγκας κάπως έτσι ξεκίνησε – και µάλιστα σε σαφώς κατώτερο οικόπεδο. Ενα όραµα της Μαφίας µε φόντο την έρηµο της Νεβάδας ήταν. Χάρη στο µαύρο χρήµα, τον υψηλό µεταβολισµό του τοµέα των κατασκευών, τον τζόγο κι ένα ανεκτικό περιβάλλον, το Βέγκας έγινε µια καρτ ποστάλ µε πισίνες και φοίνικες. Το ίδιο µοντέλο – παρά θιν’ αλός – πήγε να τρέξει η Μαφία και στην Κούβα του Μπατίστα. Μόνο που τους πρόλαβε ύστερα από µια δεκαετία ο Φιντέλ.

     ΑΥΤΟ ΠΟΥ δεν πέτυχαν τα τανκς του Αττίλα επί τριάντα πέντε χρόνια, πάνε τώρα να το πετύχουν στο χαζό οι Ντενκτάς, Ερογλου και Σία µε τους κουλοχέρηδες και τις µοντέλες. «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγµένο στο πέλαγος», η Κύπρος είναι το νησί επιλογής κάθε Βόρειου που ονειρεύεται µια µεζονέτα µε θέα θάλασσα. Στην Κατεχόµενη εκδοχή της είναι πιο φθηνή, γιατί ενέχει νοµικό ρίσκο. Οπως όµως µας έµαθε η οικονοµική κρίση και τα subprime δάνεια, ζούµε στην εποχή του ρίσκου. Αν είναι να το πάρεις πιο φθηνά – και µάλιστα µε δάνειο – µπορεί να αποδεχθείς τον κίνδυνο να το χάσεις. Είναι πάλι ο τζόγος των ακινήτων και µάλιστα σε ένα ηλιόλουστο περιβάλλον φθηνού ηδονισµού.
      ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ να παραπαίει και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας να αποτελεί πλέον γεοπολιτικό ρετρό, το Κυπριακό εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση του. Μια φάση απολίτικη, µε τα Κατεχόµενα να προωθούνται ως προορισµός για τους λωτοφάγους του ρίσκου, τους επενδυτές του «µαύρου» και τους εργολάβους της νύχτας. Από την άποψη αυτή, η JLo δεν έχει µόνο ασύµµετρες καµπύλες, αλλά συνιστά και ασύµµετρη απειλή.

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 13 Ιουλίου 2010/www.tovima.gr

Ασπίδα Αντιπυραύλων 
       «Η Πολωνία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν το Σάββατο 3/7/2010, συμφωνία για την εγκατάσταση, στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, μέρους της αντιπυραυλικής ασπίδας». Έτσι, θα λειτουργήσει μόνιμη αμερικανική πυραυλική βάση, μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που προωθούσαν οι ΗΠΑ κατά επιθέσεων – ως διατείνονταν - από ασιατικές χώρες όπως το Ιράν ή η Βόρειος Κορέα. Όλα αυτά συνέβησαν λίγους μήνες αφότου οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν για τη νέα SΤΑRΤ, βάσει της οποίας θα καταστραφούν σημαντικές ποσότητες των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών...
        Τον Αύγουστο του 2009, ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναπτύσσει την 5η γενιά πυραύλων εδάφους-αέρος, τους πυραύλους S-500 «οι οποίοι μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες αεράμυνας και αντιπυραυλικής ασπίδας, αφού μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους που κινούνται με ταχύτητα έως και 5 χλμ. το δευτερόλεπτο».
       Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2010, είχε πει «το Ιράν διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διακηρύξει ότι το βεληνεκές των τροποποιημένων πυραύλων τους Shahab-3 φθάνει τα 2.000 χιλιόμετρα, θέτοντας χώρες της Συμμαχίας - Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία - εντός στόχου».
      Το 2007, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αλλάξει την προσέγγισή της στην ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, σε περίπτωση που εγκαταλείψει το Ιράν τα σχέδιά του για εμπλουτισμό ουρανίου. Το σχέδιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε θέσεις μάχης δέκα επίγειων πυραύλων αναχαίτισης στην Πολωνία, και ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ωστόσο, το σχέδιο έχει την έντονη αντίθεση της Ρωσίας, η οποία φοβάται ότι θα υπονομεύσει το φόβο που προκαλούν οι δικές της
στρατιωτικές δυνάμεις.

     Το Nόμπελ Eιρήνης για το 2009 απονέμεται στον Mπαράκ Oμπάμα, επειδή «προσέφερε στους λαούς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο». Την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε το σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων σε Πολωνία - Τσεχία. Χαμόγελα σε Ρωσία - Ιράν, ανακούφιση στη Δυτική Ευρώπη. Για μυστική συμφωνία Ουάσιγκτον - Μόσχας μιλούσαν διπλωματικοί κύκλοι...
      Περισσότερες από 30 χώρες έχουν πυραυλικά συστήματα ή βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να απειλήσουν περιοχές και πληθυσμούς της Ευρώπης.    «Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στην αντιπυραυλική άμυνα δεν είναι ελληνοαμερικανικό αλλά ενδονατοϊκό. Η Ελλάδα δεν συζητά με τις ΗΠΑ τη συμμετοχή της σ’ αυτήν, ούτε της έχει ζητηθεί», ισχυρίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το θέμα θα τεθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στα τέλη του 2010, στην Πορτογαλία.
        Η περιβόητη αντιπυραυλική ασπίδα είναι μια παλιά υπόθεση. Ως ένα ακόμα κατάλοιπο του «Ψυχρού Πολέμου», είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ρέιγκαν. Τότε οι Αμερικανοί ήθελαν να δημιουργήσουν ένα αμυντικό σύστημα που θα τους προστάτευε από τους διηπειρωτικούς πυραύλους των Σοβιετικών.
    Εν έτει 2010, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιμένει πως η Αμερική πρέπει να διατηρήσει χιλιάδες πυρηνικά όπλα. Σήμερα διαθέτει περισσότερα από 9.500. Από αυτά, 2.600 βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
nbsp;   Κι ας μην ξεχνάμε: Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που έθεσαν τον «χρυσό κανόνα» των σφαιρών επιρροής με το Δόγμα Μονρόε, εκεί, πίσω στο 1823...

του Σπύρου Σεραφείμ
05/07/2010/www.protagon.gr

 Το «ξεπούλημα» του Αμερικανικού Στρατού

        H Aμερική ανέκαθεν πίστευε ότι έχει φτερά. Πως μπορεί να πετάξει επάνω από κάθε βουνό και να κατατροπώσει κάθε εχθρό. Παρασυρμένη από την σιγουριά της νίκης προηγούμενων πολέμων επέλεξε να εισέλθει στο Ιράκ. Η πτήση της αυτή, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας Πίτερ Μπέιναρν, προσομοιάζει αυτή του Ίκαρου, όταν η υπερδύναμη πετάει κοντά στον ήλιο τα φτερά της καίγονται. Η ετυμηγορία για το σύνδρομο του Ίκαρου μπορεί να βρεθεί εύκολα αν κοιτάξει κανείς στο όχι τόσο ένδοξο «πολεμικό» παρελθόν των ΗΠΑ. 
       Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βρήκε την Αμερική παγιδευμένη σε μια σειρά οικονομικών κρίσεων, ανήσυχη για την στρατιωτική της ακεραιότητα.
Το Βιετνάμ άφησε την Αμερική αποδυναμωμένη και ανήσυχη για το μέλλον της. Αλλά μια νέα γενιά πολέμων ήλθαν για να επουλώσουν τις πληγές της ήττας και να αναπτερώσουν το ηθικό της. O Παναμάς, το Κουβέιτ. «Να είναι ο θεός μάρτυρας μας, νικήσαμε το σύνδρομο του Βιετνάμ μια και για πάντα» είπε ο πατέρας Μπους. Ακολούθησε ο πόλεμος στα Βαλκάνια, το έπος του Κλίντον και της Ολμπράιτ. Η ύβρις της ηγεμονίας οδήγησε μερικά χρόνια αργότερα τον Μπους Τζούνιορ να ξεκινήσει μια εκστρατεία απελευθέρωσης του Ιράκ από τα χέρια του δυνάστη Σαντάμ.
       Εννέα χρόνια αργότερα με καμένα τα φτερά τους από την ακτινοβολία της ίδιας της αισιοδοξίας τους, οι Αμερικανοί οπισθοχωρούν. Στην μετακόμιση τους από την Μεσσοποταμία δεν μπορούν να κουβαλήσουν πίσω μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα. Τα εγκαταλείπουν. Στην αγορά Χαράζ της Βαγδάτης ξεπουλούν την πραμάτεια του Αμερικανικού στρατού. Πυρομαχικά για Μ-16, πανοπλίες, ακόμη και πολυβόλα. Eδώ μπορεί κανείς να βρει ακόμη και DVD του Playboy, Ιρλανδικά σαπούνια, τυποποιημένα γεύματα με ημερομηνία λήξης.

       Οι εναπομείναντες 80.000 στρατιώτες πρόκειται να φύγουν από το Ιράκ μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Η έξοδος τους αφήνει ελεύθερα και τα καταλύματα τους, και το Πεντάγωνο είτε τα πουλάει στους ντόπιους σε δημοπρασίες ενώ είναι πολλά αυτά που καταλήγουν στην μαύρη αγορά.
      Στην λίστα των αντικειμένων βρίσκονται και τα air-conditioners και ψυγεία από τις 500 βάσεις οι οποίες ήταν σε λειτουργία το 2007, όταν 170.000 στρατιώτες προσπαθούσαν να απελευθερώσουν το Ιράκ. Πολλές από αυτές τις βάσεις ήταν πόλεις μέσα στην έρημο με Burger King και Wal Marts. Σήμερα Σούνι Ισλαμιστές ανταλάσουν ηλεκτρικές σκούπες, δορυφορικές κεραίες, και ανταλλακτικά από στρατιωτικά τζίπ. Mέρος του εξοπλισμού πάει στο Αφγανιστάν καθώς και στην Ιρακινή κυβέρνηση. 62.000 αντικείμενα θα περάσουν στα χέροια των Ιρακινών. Αυτά που διακινούνται στη μαύρη αγορά, είναι κυρίως πλυντήρια, φωτιστικά και ντεοντοράντ λένε οι ντόπιοι. Καθώς οι πεζοναύτες ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους για τη νέα τους πτήση οι τιμές των προιόντων ανεβαίνουν.
     Τα έσοδα από αυτό τα παράδοξο παζάρι ανέρχονται σε περίπου $500.000, τα οποία έχουν επιστραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται ότι αυτό το ξεπούλημα αποτελεί έναν εύκολο τρόπος να ξεφορτωθούν οι Αμερικανοί τα τοξικά τους απόβλητα. Ώστε να σκοτώνουν Ιρακινούς για χρόνια ολόκληρα έπειτα από την αναχώρηση τους. Προς το παρόν είναι Ιρακινοί εκείνοι που εκμεταλλεύονται την εποχιακή αυτή εργασία και πουλάνε τα αξεσουάρ του εχθρού. Οι Αμερικάνοι φεύγουν ξεβράκωτοι. Δίχως ντεοντοράντ και δίχως φτερά.

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

www.protagon.gr/ 07-07-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :