Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η διαφοροποίηση κοστίζει ακριβά!

      Τις προάλλες δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα μια στατιστική έρευνα σχετικά με τους νέους και τον τρόπο που διασκεδάζουν. Οι 8 στους 10 έδωσαν την ίδια απάντηση. Αυτό το γεγονός είναι ένα είδος μαζοποίησης η οποία είναι πολύ αυξημένη στην εποχή μας για διάφορους λόγους.
        Η μαζοποίηση επηρεάζει κατά μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι νέοι. Πολλοί νέοι θεωρούν ως τρόπο διασκέδασης το χορό σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά, μέσα στο σκοτάδι, χωρίς φώτα και χώρο να κινηθούν και να μιλήσουν ή την υπερκατανάλωση ποτών, μέχρι να μην καταλαβαίνουν τι κάνουν. Έτσι, προκύπτουν κατά καιρούς πολλοί βιασμοί κοριτσιών, εξαφανίσεις νέων, αυτοκτονίες.
         Όλα αυτά προκαλούνται όταν η μάζα επηρεάζει καταλυτικά τους νέους και δυστυχώς σ' αυτή την ηλικία είναι πολύ ευκολόπιστοι, χωρίς συγκεκριμένα  κριτήρια επιλογής  σε οποιοδήποτε τομέα. Προσπαθούν συνεχώς να μπουν σε κάποια κοινωνική ομάδα, είτε αυτοί είναι φίλοι ή σωματεία ή οτιδήποτε άλλο. Και πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα με αυτούς, χωρίς να έχουν τη δική τους προσωπικότητα και να την υποστηρίζουν. Έτσι, γεμάτοι ανασφάλεια και άγχος για την  κοινωνική αποδοχή από τους υπόλοιπους κάνουν οτιδήποτε, χωρίς να έχουν το κριτήριο της λογικής που κάποιες φορές μπορεί να τους προφυλάσσει  από κινδύνους. Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη λογικής  το πρόβλημα. Είναι γενικότερα η έλλειψη κριτικής ικανότητας, που απουσιάζει από τη σύγχρονη κοινωνία και μόνο  αυτή μπορεί να  τους βοηθήσει να καταλάβουν, ποιο είναι το σωστό και ποιο όχι.


         Επίσης, ένα αίτιο που ενισχύει τη μαζοποίηση είναι τα Μ.Μ.Ε. και το Διαδίκτυο. Τα Μ.Μ.Ε. έχουν κατακλύσει τη ζωή μας με διαφημίσεις, ξένα πρότυπα ζωής και αλλότριους τρόπους σκέψης, που έχουν επηρεάσει πολύ τους ανθρώπους. Ειδικά, οι  νέοι έχουν καταντήσει να είναι όλοι ίδιοι, χωρίς να υπάρχει η διαφορετικότητα ή η αλλαγή που κάνει τη ζωή μας καλύτερη και ομορφότερη. Έχουν καταλήξει να είναι οι μισοί "τρέντι" και οι άλλοι μισοί "emo" και ό,τι μένει αναρχικοί.
          Μπορούμε να πούμε όμως ότι υπάρχουν κάποιες λύσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και από το σχολείο. Καλό θα είναι το παιδί να μάθει να έχει κριτική ικανότητα, να μάθει να σκέφτεται τι το ωφελεί και τι όχι και να νιώθει ασφάλεια να εκφράσει τη σκέψη του.
       Χρειάζεται να υποστηρίζει την προσωπικότητα του και να λειτουργεί αυτόβουλα. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν, όταν από μικρό κοινωνικοποιηθεί  και  μάθει να συμπεριφέρεται μέσα στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς όμως ταυτόχρονα να γίνεται  ένα με αυτό.Δυστυχώς, η  μαζοποίηση παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες  διαστάσεις, γιατί η διαφοροποίηση δε συμφέρει στους ισχυρούς της γης!

Δεν υπάρχουν σχόλια :