Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Ώρα μηδέν για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη!

           Όταν επιτρέπεις στους δειλούς να στηρίζουν τη δημοκρατία, είναι επόμενο κάποια στιγμή να οδηγήσεις στην εξουσία τους επικίνδυνους.  
            Σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπάρχουν κοινωνίες που το κοινοβουλευτικό τους πολίτευμα λειτουργεί με διαφορετικούς όρους. Υπάρχουν Συντάγματα που ανανεώνουν τους θεσμούς τους, υπολογίζοντας τις πολιτισμικές εξελίξεις και άλλα που προσαρμόζονται πάντα στα συμφέροντα των εξουσιών τους. Για παράδειγμα, οι Ιάπωνες και οι Ελβετοί, πολύ συχνά, σπεύδουν να εκσυγχρονίσουν το σύστημα των θεσμών τους. Αντίθετα, χώρες που αισθάνονται ασφάλεια στη σκιά της ιστορίας τους, όπως εμείς και οι Γάλλοι, αποφασίζουν το οτιδήποτε, αφού πρώτα περάσει από τα γραφεία των κομμάτων τους.
         Είναι προφανές ότι, στη Γαλλία το μεταναστευτικό ζήτημα δεν λύθηκε ποτέ. Από την εποχή της αποικιοκρατίας, ως σήμερα, δεν πάρθηκαν οι κατάλληλες αποφάσεις για τον περιορισμό ή την ενσωμάτωση των μεταναστευτικών ρευμάτων που συνέρεαν από τον αραβικό κόσμο. Αλλά πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό σε μια χώρα που γεννήθηκε το «έθνος-κράτος» και που συνεχίζει ως σήμερα, να στηρίζει σ΄αυτό την κυρίαρχη εθνική ιδεολογία της.
          Με λίγα λόγια, κανείς Γάλλος πολιτικός δεν θέλησε να ακολουθήσει μια ξεκάθαρη πολιτική πλήρους ενσωμάτωσης των ξένων στοιχείων στη γαλλική πραγματικότητα. Από τη μία, φρόντιζαν να καλλιεργούν την εθνική συνείδηση των γηγενών αποκλειστικά με το παρελθόν κι από την άλλη έκλειναν το μάτι στην γκετοποίηση των μεταναστών, περιμένοντας τις ψήφους τους στις εκλογές.               Η Λεπέν είναι θέμα χρόνου να καταλάβει την εξουσία. Και, ασφαλώς, να συμπαρασύρει όλες τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην υπόλοιπη Ένωση. Η φρίκη που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, είναι βούτυρο στο ψωμί της και επιβεβαίωση των φοβικών συνδρόμων που αναπτύσσονται για δεκαετίες σε ολόκληρη τη χώρα.          
       Η Ευρώπη έχει πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί της μιλούν μόνο για χρήματα. Οι κοινωνίες της έχουν κουραστεί και περιμένουν περισσότερη δημοκρατία. Περιμένουν ακόμα περισσότερη γενναιότητα από τις εξουσίες τους που δεν τολμούν ποτέ να ξεφύγουν από τον ναρκισσισμό και της τακτικής της λαϊκιστικής ισορροπίας.            
       Στην Ευρώπη, η δημοκρατία γέρασε και δεν μπορεί πια να λύσει προβλήματα. Η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα που θα δείξει το μέγεθος του κακού. Μόνη λύση ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνίας που θέλουμε να ζήσουμε και η ένωση σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Γιατί όσο συνεχίζουμε να ψάχνουμε τη λύτρωση στην οικονομία, τόσο θα χάνουμε τον έλεγχο στην κοινωνία. Έπρεπε από καιρό κάποιοι να τα είχαν αποφασίσει αυτά, κατανοώντας ότι η πορεία της ιστορίας χρειάζεται πάντα μόχλευση για να παραμείνει σταθερή.          
          Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το 2017 η Γαλλία θα έχει μια ακροδεξιά Πρόεδρο. Ως τότε, η Ευρώπη έχει χρόνο να τρέξει για να αλλάξει ραγδαία την πολιτική της. Να ξεπεράσει τον γερμανικό «νεοκαλβινισμό», να απαλλαγεί από την εθνοκεντρική της εσωστρέφεια και να ψηφίσει το πρώτο της Σύνταγμα. Αν δεν το κάνει, η Λεπέν θα γίνει το μοναδικό πρότυπο πολιτικού ηγέτη που θα μπορεί να δώσει λύσεις στον φόβο των Ευρωπαίων.          
        Ο νέος «ναζισμός» των ισλαμιστών ωρίμασε στη Δύση και οργανώνεται στην Ανατολή. Για να τον αντιμετωπίσουμε θα αντιπαρατάξουμε τον δικό μας, τον ευρωπαϊκό; Άλλον τρόπο δεν έχουμε; (protagon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :